Vražje Slovenke osvojile šest kolajn

image_print

Tako kot je pred desetimi leti na evropskemu prvenstvu v Pazinu slovenska moška reprezentanca prvič v zgodovini na enemu prvenstvu osvojila odličja v vseh šestih disciplinah so ta uspeh leto v Ljubljani ponovila tudi dekleta. Razlika je morda le v tem, da so desetletje nazaj fantje klonili v finalnih obračunih, do zmage so prišli le v igri dvojic, dekleta pa so proti nasprotnicam klonila v polfinalnih obračunih ter so se v finale uvrstila le enkrat. Žal so ostala brez najžlahtnejšega odličja.

Kakor koli že gre za največji uspeh slovenskega ženskega balinanja na enemu prvenstvu. Selektor Dejan Koren je s svojo pomočnico Petro Pivk Lukančič, maserko Denise Vidmar ter kondicijskim trenerjem Alešem Borčnikom odlično pripravil reprezentantke za nastop na prvenstvu stare celine. Še posebej so dominirale v fazi zbijanja medtem ko je šlo pri bližanju nekoliko slabše. To je bilo morda ključno pri polfinalnih obračunih v klasičnih igrah. (foto: Leja Vehovec)

Tadeja Petrič s tremi kolajnami

Najboljša slovenska balinarka vseh časov Tadeja Petrič je nastopila v treh disciplinah in se prav v vseh uvrstila med dobitnike kolajn. Nina Volčina in Ana Pevec sta osvojili po dve kolajni medtem ko je do kolajne prišla tudi Laura Škoberne, ki je tako osma Slovenka z osvojenim odličjem na evropskih prvenstvih. Skupaj je ženska kvota osvojenih kolajn na prvenstvih stare celine narasla na 18.

Tadeja Petrič najboljša slovenska balinarka vseh časov

V posamični igri klasično je nastopila Ana Pevec. Bila je uvrščena neposredno v četrtfinale, kjer ni imela veliko dela z Črnogorko Dijano Sindik. V nedeljskemu jutranjemu polfinalu ji je žreb namenil Francozinjo Coralie Rives. Ana je odlično zbijala, celo brez zgrešene krogle medtem ko se v elementu bližanja nikakor ni ujela. To je na koncu tudi odločilo polfinalni obračun v francosko korist.

V igri bližanja in zbijanja v krog je Tadeja Petrič doletela enaka usoda kot Ano v klasiki. Uvrščena je bila neposredno v četrtfinale, kjer je gladko opravila z Ivano Liješević iz Črne gore, v polfinalu pa je proti Milici Kolunđija uspela narediti soliden izid, a je bila Srpkinja tokrat nepremagljiva.

V igrah dvojic sta Tadeja Petrič in Laura Škoberne morali odigrati tudi predtekmovalni del v katerem sta zabeležili zanesljivi zmagi proti dvojicama Švice in Madžarske. V četrtfinalu sta skupaj z vsemi nami doživeli pravo dramo proti Srbiji a se je na srečo končalo v našo korist. Zelo podobno je bilo naslednje dopoldne v polfinalu proti svetovnima prvakinjama iz Italije. Italijanski sta si nabrali lepo prednost in že je kazalo na gladko zmago. Slovenski sta se zbrali in ju dohiteli, za končno zmago pa je zmanjkalo zbranosti pri bližanju in finale je splavalo po vodi.

Tudi v natančnemu zbijanju ni šlo brez drame. Ana Pevec je odlično opravila v kvalifikacijah, v seštevku obeh serij je zasedla drugo mesto. V četrtfinalu jo je skoraj presenetila odlična Švicarka Maude Rod, ki je dosegla osebni rekord 16 točk, Ana pa je za polfinale morala zadeti zadnjega balina. Podoben scenarij jo je doletel tudi v poflinalu proti Turkinji Buket Öztürk z razliko da sta obe veliko grešili a je imela Ana na koncu vseeno priložnost zmagati. Tokrat je zadnjega balina zgrešila in se morala zadovoljiti z bronastim odličjem.

V hitrostnemu zbijanju je Nina Volčina pričela zadržano, v drugi seriji kvalifikacij pa je eksplodirala in dosegla izid prvenstva 40 točk. V skupnem seštevku je zaostala le za  vodilno Turkinjo. V polfinalu je bila njena nasprotnica Francozinja Armanet, ki je nekako slabše nastopila v drugi seriji kvalifikacij pa tudi v polfinalu ni blestela. Žal je bila za točko boljša od Nine in tudi ta finale je splaval po vodi.

V štafetnemu zbijanju sta se Tadeja in Nina v skupnem seštevku obeh kvalifikacijskih serij zasedli tretje mesto, kar jima je v polfinalu prineslo Hrvaško. Polfinalni dvoboj je postregel z dramatičnem zaključkom, saj je bil po petih minutah izid poravnan. Sledil je dve in pol minutni podaljšek, v kateremu sta bili naši dekleti bolj zbrani in se zasluženo uvrstili v veliki finale. Tam so nas čakale Francozinje, ki so nastopile izvrstno. Rezultatsko smo zaostali le za dve točki in na koncu osvojili srebrno kolajno.

 

Previous post Zlati sestri Öztürk osvojili Ljubljano
Next post Z evropskim prvenstvom obeležil 20 letnico delovanja
G-Translate »