Veličastnih deset na Sredozemskih igrah

image_print

Za tekmovalke in tekmovalce v igrah s kroglami so končane devetnajste sredozemske igre v alžirskemu Oranu. Medtem, ko so slovenski petankarji znova izpustili priložnost za nastop, se je slovenska balinarska reprezentanca sredozemskih iger udeležila že sedmič zapored. Balinarji tudi tokrat niso ostali praznih rok, tokrat po zaslugi Tadeje Petrič, ki je v natančnemu zbijanju osvojila bronasto odličje, deseto po vrsti za slovensko balinanje in drugo svojo na Sredozemskih igrah.  Med člani je v tej disciplini nastopil Marko Švara, ki je odlično nastopil v predtekmovanju a nato žal klonil v četrtfinalu. Skozi četrtfinalno sito sta uspela v hitrostnemu zbijanju priti Martin Zdauc med člani ter Nina Volčina med članicami. Oba sta bila žal poražena v polfinalu, nato pa še v dvoboju za tretje mesto. Na tekmovanju, ki ga lahko poimenujemo tudi mini evropsko prvenstvo, se je znova pokazalo, da do kolajne ni enostavno priti, še posebej ker si je potrebno po porazu v polfinalu bron zagotoviti v dvoboju za tretje mesto. Vsekakor je nastop deklet dobra popotnica za prihajajoče evropsko prvenstvo v Ljubljani.

Balinanje je bilo prvič na sporedu Sredozemskih iger daljnega leta 1997 v italijanskemu Bariju, nastopali so le člani.  V Bariju sta nastopila Gregor Sever in Uroš Vehar in sicer v disciplini, ki je bila takrat prvič in zadnjič na sporedu največjih tekmovanj. Hitrostno zbijanje v paru, vsak je namreč hitrostno zbijal zase, štel pa je seštevek obeh, nam ni prineslo kolajne. Na prvo kolajno smo morali počakati štiri leta, ko sta v Tunis odpotovala Bojan Novak in Damjan Sofronievski. Novak je osvojil bronasto odličje v hitrostnemu zbijanju, Sofronievski pa je postal sredozemski prvak v natančnemu zbijanju ter s tem nakazal, da lahko jeseni tega leta poseže po najvišjih mestih tudi na svetovnemu prvenstvu v Kranju, kar mu je kot vemo tudi uspelo. V enaki zasedbi smo nastopili tudi leta 2005, gostitelj iger pa je bila španska Almeria. Sofronievski je tokrat zasedel 5. mesto v natančnemu zbijanju, Novak pa se je še drugič dokopal do bronaste kolajne v hitrostnemu zbijanju.

V Pescari v Italiji so prvič nastopila tudi dekleta. Tadeja Petrič je nastopila v natančnemu zbijanju ter osvojila 5. mesto medtem ko je Petra Pivk Lukančič presenetljivo osvojila srebro v hitrostnemu zbijanju. Med člani si je srebrno kolajno v hitrostnemu zbijanju priboril Aleš Borčnik, Dejan Tonejc, ki je v zadnjem trenutku zamenjal poškodovanega Davorja Janžiča,  pa je tako kot Tadeja osvojil 5. mesto v natančnemu zbijanju. Na teh igrah so edinkrat doslej nastopili tudi slovenski petankarji, v igrah dvojic sta Darinka Kujavec in Tatjana Šeruga osvojili 5. mesto. Leta 2013 smo v Mersinu v Turčiji osvojili dve kolajni in sicer kolajni številka šest in sedem. Tadeja Petrič je drugič nastopila v natančnemu zbijanju in osvojila drugo slovensko balinarsko zlato kolajno na Sredozemskih igrah. Do kolajne, tokrat bronaste, se je v hitrostnemu zbijanju dokopal Aleš Borčnik. Med dekleti je v tej disciplini nastopila Nina Novak in osvojila 5. mesto. Med člani je v natančnemu zbijanju nastopil Davor Janžič, v finalu štirih pa je dosegel najslabši rezultat in ostal brez odličja.

Sredozemske igre v španski Tarragoni so bile tako kot letošnje v Alžiriji prestavljene za eno leto. Slovenska zbirka medalj se je leta 2018 povečala za zlato in srebro. Borčnik je z zmago v hitrostnemu zbijanju dopolnil komplet kolajn, Jure Kozjek pa je v natančnemu zbijanju prišel do srebra. Dekleti sta ostali praznih rok, Nina Volčina je v hitrostnemu zbijanju osvojila 4. mesto medtem ko je Laura Škoberne v natančnemu zbijanju osvojila 8. mesto.

SLOVENCI NA SREDOZEMSKIH IGRAH

 1. Gregor Sever – Bari 1997
 2. Uroš Vehar – Bari 1997
 3. Bojan Novak – Tunis 2001 / Almeria 2005
 4. Damjan Sofronievski – Tunis 2001 / Almeria 2005
 5. Aleš Borčnik – Pescara 2009 / Mersin 2013 / Tarragona 2018
 6. Dejan Tonejc – Pescara 2009
 7. Davor Janžič – Mersin 2013
 8. Jure Kozjek – Tarragona 2018
 9. Marko Švara – Oran 2022
 10. Martin Zdauc – Oran 2022

SLOVENKE NA SREDOZEMSKIH IGRAH

 1. Petra Pivk Lukančič – Pescara 2009
 2. Tadeja Petrič – Pescara 2009 / Mersin 2013 / Oran 2022
 3. Nina Novak – Mersin 2013
 4. Nina Volčina – Tarragona 2018 / Oran 2022
 5. Laura Škoberne – Tarragona 2018

PETANKA NA SREDOZEMSKIH IGRAH

 • Darinka Kujavec – Pescara 2009
 • Tatjana Šeruga – Pescara 2009

DESET BALINARSKIH KOLAJN NA SREDOZEMSKIH IGRAH

 1. Damjan Sofroneivski – 1. mesto – natančno zbijanje – Tunis 2001
 2. Tadeja Petrič – 1. mesto – natančno zbijanje – Mersin 2013
 3. Aleš Borčnik – 1. mesto – hitrostno zbijanje – Tarragona 2018
 4. Aleš Borčnik – 2. mesto – hitrostno zbijanje – Pescara 2009
 5. Petra Pivk Lukančič – 2. mesto – hitrostno zbijanje – Pescara 2009
 6. Jure Kozjek – 2. mesto – natančno zbijanje – Tarragona 2018
 7. Bojan Novak – 3. mesto – hitrostno zbijanje – Tunis 2001
 8. Bojan Novak – 3. mesto – hitrostno zbijanje – Almeria 2005
 9. Aleš Borčnik – 3. mesto – hitrostno zbijanje – Mersin 2013
 10. Tadeja Petrič – 3. mesto – natančno zbijanje – Oran 2022
Previous post BD Kozlek – na poti do zvezd
Next post Turčija najuspešnejša v igrah s kroglami
G-Translate »