V Alassiu na voljo osem kompletov kolajn

image_print

Po treh letih se končno na mednarodno sceno vračajo ženske balinarske reprezentance, tokrat v družbi članov. Selektor ženske reprezentance Miha Sodec je za nastop na svetovnemu prvenstvu v Alassiu izbral štiri dekleta. Poleg najizkušenejše, dvakratne svetovne prvakinje, Tadeje Petrič, ki bo z nastopi v treh disciplinah zagotovo nosila največje breme, se bodo na pot v Ligurijo podale še Nina Volčina, Polona Zule in debitantka Tanja Marc. Selektor moške članske izbrane vrste Davor Janžič se je odločil za zelo izkušeno zasedbo. Za nastop na svetovnemu prvenstvu je izbral standardnega člana reprezentance v zadnjem desetletju Jureta Kozjeka ter dva povratnika v izbrano selekcijo. Po večletnemu reprezentančnemu postu sta priložnost ponovno dobila Gregor Sever in Tadej Premru. Slednji bo po dveh osvojenih kolajnah na evropskih prvenstvih (2004 – štafeta / 2012 krog) na članskemu svetovnemu prvenstvu nastopil prvič. V ženskem delu tekmovanja bo na sporedu pet disciplin, člani pa bodo nastopili v dveh. Premierno bo na sporedu svetovnih prvenstev tudi nastop v klasični igri mešanih dvojic, tako da bo skupaj na voljo osem kompletov odličij.

Številčna slovenska reprezentančna odprava se bo na pot podala v ponedeljek zjutraj medtem ko se bodo  Premru, Sever in Janžič na pot podali že jutri, saj jih čaka nastop na mednarodnemu turnirju četvork Targo d’oro v Alassiu. Zaradi objektivnih razlogov tokrat med potniki na največje letošnje tekmovanje ne bo maserke oziroma maserja, kar je bilo v zadnjem obdobju sicer stalna praksa.

Oba selektorja sta bila na zadnjemu skupnemu treningu skupaj s svojima pomočnikoma zelo optimistično razpoložena. “Dobro smo delali in smo dobro pripravljeni. Nastopili bomo v treh disciplinah, naša želja pa je osvojiti vsaj dve kolajni”, je bil zadovoljen Davor Janžič. Tudi Miha Sodec ni bil skromen:“Dekleta so odlično pripravljena in so v odlični formi. Smo konkurenčni in ocenjujem, da lahko osvojimo odličja v vseh disciplinah.” 

Tadeja Petrič se po nastopu na svetovnemu prvenstvu v Maconu leta 2014, ko so slovenska dekleta ostala praznih rok, vrača v izbrano vrsto. V svoji zbirki ima šest kolajn v petih disciplinah, dvakrat je uspela stopiti na najvišjo stopničko. Prvič kot debitantka leta 2006 v natančnemu zbijanju, drugič pa leta 2012 v igri bližanja in zbijanja v krog.  Prav v Maconu je nastopila tudi v hitrostnemu zbijanju, v tej disciplini namreč še ni osvojila kolajne, a je takrat s tekmovanjem zaključila v četrtfinalu z sedmim izidom. Tokrat jo čakajo nastopi v treh disciplinah. V štafeti bo nastopila z Nino Volčina, v igri dvojic pa s Polono Zule. V štafeti je bron osvojila leta 2010 skupaj s sestro Nino Kozjek, v igri dvojic pa leta 2012 prav tako bron z Nino Novak. Čaka jo tudi premierni nastop v igri mešanih parov skupaj s Tadejem Premrujem.

Nina Volčina je glavni slovenski adut v hitrostnemu zbijanju in skupaj s Tadejo Petrič v štafeti. V svojih vitrinah ima štiri kolajne, eno prav iz letošnje sezone ko je v Martiguesu skupaj z Anžetom Petričem osvojila bron v mešani štafeti. Tri leta nazaj se je na Kitajskem v tej disciplini zavihtela vse do finala, kjer sta morala z Erikom Čehom priznati premoč francoski zasedbi. V hitrostnemu zbijanju ji je dvakrat uspelo osvojiti bronasto kolajno, prvo leta 2016 v Casablanci in drugo dve leti kasneje v Jiaxingu. V štafeti ji na svetovnih prvenstvih še manjka vidnejša uvrstitev, trikrat je namreč osvojila šesto mesto.

Polona Zule, še vedno aktualna evropska prvakinja v igri posamezno klasično,  je na svetovnih prvenstvih nastopila trikrat a ji žal kolajne še ni uspelo osvojiti. V Italiji bo nastopila v igri posamezno klasično in skupaj s Tadejo Petrič v igri dvojic.

Tanja Marc bo debitirala v majici z državnim grbom, hkrati pa bo to njen prvi nastop na svetovnih prvenstvih. Čaka jo morda najbolj nehvaležna vloga, saj bo nastopila le v natančnemu zbijanju.

Jure Kozjek je standardni član slovenske izbrane vrste v zadnjem desetletju in velik dolžnik iz zadnjega prvenstva v Turčiji, ko je ostal praznih rok.  Svoj prvi nastop na velikem tekmovanju leta 2011 je okronal z naslovom svetovnega prvaka v klasični igri posamezno in ta uspeh nato ponovil še dvakrat zapored. Na svetovni vrh je stopil tudi v igri dvojic, leta 2017 je z Davorjem Janžičem postal svetovni prvak v tej kraljevski disciplini. Tokrat bo nastopil le v igri posamezno klasično in bo lovil svoj četrti naslov svetovnega prvaka v tej disciplini. V kolikor mu uspe, se bo po številu osvojenih naslovov na vrhu izenačil z aktualnim selektorjem slovenske izbrane vrste.

Gregor Sever je naš najstarejši reprezentant, ki je na svetovnih članskih prvenstvih nastopil trikrat. Prvič že leta 1995 v kanadskemu Hamiltonu, ko je osvojil 5. mesto v hitrostnemu zbijanju. Pod taktirko selektorja Darka Guština je v tej disciplini nastopil tudi leta 1997 na Reki, kjer je osvojil bronasto kolajno. Priložnost mu je po več kot desetletnemu premoru ponudil tudi selektor Škoberne, leta 2009 v Maconu je v igri posamezno klasično izpadel že v osmini finala. Po drugem desetletnem premoru bo nastopil v igri dvojic, skupaj s Tadejem Premrujem.

Tadej Premru bo tretjič oblekel majico z državnim grbom a prvič na svetovnemu članskemu prvenstvu. Po bronasti kolajni leta 2004 na evropskemu prvenstvu v Chiavassu ko je v štafeti nastopil z Bojanom Novakom in bo srebru leta 2012 na evropskemu prvenstvu v Pazinu v igri bližanja in zbijanja v krog bo svojo tretjo kolajno med člani in prvo na svetovnemu članskemu prvenstvu  lovil s Severjem v igri dvojic in  s Petričevo v igri mešanih dvojic.


NASTOPI IN UVRSTITVE NA SVETOVNIH PRVENSTVIH
 • TADEJA PETRIČ
  • 2006 (Wenzhou) – 1. mesto (natančno zbijanje) – 3. mesto (posamezno klasično)
  • 2009 (Bevagna) – 3. mesto (dvojice) – 5. mesto (štafeta) – 11. mesto (natančno zbijanje)
  • 2010 (Saint Vulbas) – 3. mesto (štafeta) – 7. mesto (dvojice)
  • 2012 (Manisa) – 1. mesto (krog) – 3. mesto (dvojice) – 5. mesto (štafeta)
  • 2014 (Macon) – 5. mesto (krog) – 7. mesto (hitrostno zbijanje)
 • NINA VOLČINA
  • 2014 (Macon) – 6. mesto (štafeta)
  • 2016 (Casablanca) – 3. mesto (hitrostno zbijanje) – 6. mesto (štafeta)
  • 2018 (Jiaxing) – 2. mesto (štafeta mix) – 3. mesto (hitrostno zbijanje) – 6. mesto (štafeta)
  • 2021 (Martigues) – 3. mesto (štafeta mix)
 • POLONA ZULE
  • 2014 (Macon) – 5. mesto (dvojice)
  • 2016 (Casablanca) – 6. mesto (natančno zbijanje) – 7. mesto (posamezno klasično)
  • 2018 (Jiaxing) – 7. mesto (posamezno klasično)
 • JURE KOZJEK
  • 2011 (Feltre) – 1. mesto (posamezno klasično)
  • 2013 (Bahia Blanca) – 1. mesto (posamezno klasično) – 2. mesto (dvojice)
  • 2015 (Rijeka) – 1. mesto (posamezno klasično) – 7. mesto (dvojice)
  • 2017 (Casablanca) – 1. mesto (dvojice) – 3. mesto (posamezno klasično)
  • 2019 (Mersin) – 5. mesto (posamezno klasično) – 5. mesto (dvojice)
 • GREGOR SEVER
  • 1995 (Hamilton) – 5. mesto (hitrostno zbijanje)
  • 1997 (Rijeka) – 3. mesto (hitrostno zbijanje)
  • 2009 (Macon) – osmina finala (posamezno klasično)

Poskrbljeno bo tudi za navijače pred domačimi zasloni, saj se bo iz prizorišča v živo v neposrednih prenosih javljal Gašper Kraševec.

Previous post Premru in Sofronievski državna prvaka
Next post Janžič slavil tudi v Alassiu
G-Translate »