Novih deset kolajn za slovensko balinanje

image_pdfimage_print

Francoski Martigues je drugič po letu 2013 gostil mladinsko svetovno prvenstvo, mladim balinarjem pa so letos delno, z dvema disciplinama,  pridružili tudi člani. Takrat nam je ta francoski kraj ostal v lepem spominu predvsem po zlati kolajni Jake Kosirnika v natančnemu zbijanju. Tokrat je na sceno stopil mlajši Jaka, Jaka Štremfel, ki je osvojil kar dva naslova svetovnega prvaka ter bron in s tem dosežkom presegel dosežka Damjan Sofronievskega in Jasmina Čauševića, ki sta ne enemu prvenstvu osvojila dve zlati kolajni.  Skupaj je bilo na voljo deset kompletov kolajn, slovenski balinarji pa so poleg francoskih osvojili odličja prav v vseh disciplinah, kar trikrat pa smo slišali tudi Prešernovo Zdravljico. Okrnjena udeležba, ki je bila predvsem posledica svetovne pandemije, pa seveda ne zmanjšuje slovenskega uspeha. Dragoceni tovor se v domovino vrača danes, ko bo v Sežani predvidoma ob 18. uri tudi sprejem slovenske balinarske ekspedicije.

SVETOVNO PRVENSTVO – U18

DVAKRAT ZLATO IN DVAKRAT BRON

Mladinci so nastopili v štirih disciplinah. Jaka Štremfel je uspel doseči to, kar smo čakali več kot dve desetletji. Zadnji slovenski mladinski reprezentanc, ki je slavil v disciplini posamezno klasično, je bil verjeli ali ne Jasmin Čaušević in sicer leta 2000 v Aosti. Odlično je Jaka nastopil tudi v natančnemu zbijanju, v disciplini, ki je vedno precej nepredvidljiva. Potem ko je v predtekmovanju nanizal dva odlična rezultata, mu je v polfinalu nekoliko zmanjkalo, tako da se je moral zadovoljiti z bronasto kolajno. V igri dvojic sta nastopila Jaka Štremfel in  Jan Guštin. Premagala sta vse svoje nasprotnike, tako v predtekmovanju kakor tudi v izločilnih bojih in z osvojenim prvim mestom ponovila uspeh Erika Čeha in Nika Švare iz leta 2016 ko je bilo svetovno prvenstvo v Monaku. Drugi bron je mladinski selekciji priborila štafeta v zasedbi Jan Guštin in Luka Blaževič.

JAKA ŠTREMFEL

SVETOVNO PRVENSTVO – U23

ZLATO IN TRIKRAT BRON

Izkazali so se tudi mlajši člani, ki so prav tako nastopili v štirih disciplinah. Prvo ime je zagotovo Gašper Povh, ki naslovu mladinskega svetovnega prvaka izpred dveh let, v hitrostnemu zbijanju z izjemnimi nastopi dodal še naslov svetovnega prvaka v kategoriji mlajših članov ter s tem ponovil uspeh Erika Čeha izpred treh let na Kitajskem. V izjemnem finalnem nastopu je dosegel izjemnih 48 točk in več kot zasluženo zmagal. Gašper je nastopil tudi klasični igri posamezno. V izjemnem četrtfinalu nastopu je po veliki drami izločil reprezentanta Italije, v polfinalu pa je moral priznati premoč kasnejšemu zmagovalcu, Hrvatu Karlu Šabanu. Bronasto kolajno sta osvojila tudi Erik Čeh in Žan Sodec v igri dvojic, slednji pa še bron v natančnemu zbijanju.

SVETOVNO PRVENSTVO – ČLANI

SREBRO IN BRON

Prvič v zgodovini mladinskih svetovnih prvenstvih je bil dodan skrčen program za člane. Na sporedu sta bili dve disciplini in sicer hitrostno in štafetno zbijanje mešanih štafet. V hitrostnemu zbijanju nas je ponovno zastopal Aleš Borčnik, ki je imel po polomu v Turčiji dve leti nazaj še kako velik motiv. Tokrat uvrstitev med najboljše štiri ni bila vprašljiva, smo bili pa zato v polfinalnih obračunih priča pravi drami, zelo podobni tisti iz Pazina leta 2012. Tako dvoboj med Francozom in Hrvatom kakor tudi med Slovencem in Italijanom se je končal z neodločenim izidom, zato se sledil podaljšek. V dve in pol minutnem zbijanju je Abelfo strl odpor Miličevića, dvoboj med Borčnikom in Pegorarom pa je tudi tokrat ostal neodločen. Odločal je enominutni podaljšek, kjer so svoje prinesle tudi izkušnje in Aleš se je tretjič na članskih svetovnih prvenstvih uvrstil v finale. Potem ko je leta 2009 v finalu premagal Fabiena Amarja, leta 2013 Marca Ziralda, pa je bil Guillaume Abelfo, ki je zgrešil le zadnji dve krogli od petdesetih, previsoka ovira. Za Francoza je bil to drugi naslov svetovnega prvaka v tej disciplini, leta 2015 je na Reki v finalu, takrat presenetljivo, premagal Hrvata Lea Brnića.

Za nastop v mešani štafeti sta bila izbrana Nina Volčina in Anže Petrič. V predtekmovalnih serijah sta nizala dva odlična rezultata, nastop v polfinalu pa jima žal ni najbolje uspel. Naslov svetovnega prvaka je obranila Francija v enaki zasedbi kot pred tremi leti na Kitajskem, ko je bila ta disciplina prvič na sporedu. Barbara Barthet in Alexandre Chirat sta takrat v finalu premagala Nino Volčina in Erika Čeha.

Borčnik končal reprezentančno kariero

Po koncu sobotnega finala hitrostnega zbijanja je srebrni Aleš Borčnik s simbolično gesto oznanil konec reprezentančne kariere. “Napočil je čas, da prepustim mesto mlajšim. Hvaležen sem, da sem že v mladih letih dobil priložnost v članski konkurenci. V 15 letih se je nabralo ogromno naslovov in lepih trenutkov. Seveda sem ciljal še na kakšen naslov več, vendar se vedno ne izide vse po načrtih. Svojim naslednikom želim veliko uspeha,” je ob slovesu povedal osvajalec lovorik v slovenskem dresu na svetovnih in evropskih prvenstvih ter svetovnih in sredozemskih igrah.

 

G-Translate »