Slavje Skale v prestolnici

image_pdfimage_print

S trimesečno zamudo se je le končala letošnja balinarska sezona 2019/2020. Potem ko ostale državne lige niso nadaljevale z drugo polovico prvenstva in so bile zaključene, se je vodstvo Balinarske Zveze Slovenije odločilo, da superligaško tekmovanje izpelje do konca. V sredini meseca junija sta bila odigrana preostala dva kroga, minuli konec tedna pa smo v ljubljanski balinarski dvorani Šiška dobili devetindvajsetega državnega prvaka v samostojni Sloveniji. Drugič v svoji zgodovini je naslov osvojila Skala iz Sežane, ki je na ponovitev uspeha iz leta 1995 čakala natanko četrt stoletja.

Letošnje koledarsko leto je Skala pričela z dvema porazoma v Portorožu in Ilirski Bistrici in nič ni kazalo na to da bi se sploh uvrstila med najboljše štiri po rednemu delu. Z visoko zmago nad Marjetico Koper se je pričel neverjetni niz zmag, Sežanci so izgubili le točko na gostovanju v Ljubljani. Z odličnimi nastopi predvsem v tehničnih disciplinah so mleli svoje nasprotnike, v odločilnih trenutkih pa so uspeli premagati takrat višje uvrščene tekmece na lestvici, Agrochem Hrast in Zabiče na gostovanju, ter Trato na domačem terenu kar jim je po osemnajstih krogih prineslo tretjo pozicijo na lestvici.

V soboto sta bila na sporedu oba polfinalna obračuna.  Že prvi obračun zaključnega turnirja najboljših štirih klubov rednega dela balinarske super lige je bil prava poslastica. Uvodni del tekme je pripadel Skali, ki jo je v vodstvo popeljal Matija Povh s prepričljivo zmago v igri v krog proti Gregorju Severju. Sežanci so svoje vodstvo še povišali z zmagami v igri dvojic in posameznikov, po uspešnem nastopu Gašperja Povha v hitrostnem zbijanju pa je tretje uvrščena zasedba ligaškega dela sezone povedla z visokimi šestimi točkami naskoka. Favorizirane Kobjeglavce je v igro vrnil razpoloženi Jaka Štremfel z zmago v drugem hitrostnem zbijanju, a jim popolni preobrat v natančnem zbijanju ni uspel. Sežance je razveselil razpoloženi Peter Ravbar, njihove kraške sosede pa Marko Švara. Obračun štafet je prinesel pravo igro živcev, ki sta jo dobila predstavnika Agrochem Hrasta in pred končnico tekme svoje moštvo približala na minimalen zaostanek. Boj za prvo finalno vstopnico je bil odprt vse do zadnjih minut, ko se je tehtnica dokončno nagnila na stran Sežancev, ki so si s tesno zmago izborili nedeljski vrhunec domače klubske sezone.

V njem so jim nasproti stali branilci naslova iz Škofje Loke, ki v prestolnici lovijo že sedmo zaporedno in skupno šestnajsto prvenstveno lovoriko. Za razliko od Agrochem Hrasta je Trata kljub oslabljeni zasedbi upravičila vlogo favorita in že v uvodnih minutah nakazala, da ne bo dovolila presenečenja. V vrstah lanskih podprvakov je bil na visokem nivoju Simon Možina, a je moral v igri v krog vendarle priznati premoč izjemnemu Tadeju Premruju. Suvereno predstavo je v igri posameznikov prikazal tudi Miha Tomše, predčasno pa se je v korist Škofjeločanov zaključila tudi igri dvojic. Najbolj izenačen je bil obračun trojk, v katerem je Trata povedla že z 12:5, a so Zabiče ujele priključek in v zadnjem obratu prišle do zmage. V hitrostnem zbijanju sta si zasedbi po zaslugi Gregorja Oprešnika in Gorana Vujanovića razdelili točke, po identičnem scenariju pa ste razpletla tudi obračuna v natančnem zbijanju, v katerem je največ točk zbral Damir Laginja. Tudi v zadnji tretjini drugega polfinala je Trata  borbene tekmece iz Primorske uspešno držala na varni razdalji in si priigrala priložnost, da v nedeljskem finalu dopolni bogat seznam lovorik.

POLFINALE

27-06-2020
10:00
15:00

Po dveh sobotnih polfinalnih poslasticah je tudi nedeljski finale ponudil odlično balinarsko predstavo, v kateri so bili doseženi številni odlični rezultati. V uvodnem delu tekme je navdušil član Skale Matija Povh v igri v krog, kar je spodbudilo njegove soigralce in sežanska zasedba je tehnične discipline pričakala s prednostjo. Sledil je izjemen nastop Gašperja Povha s 43 točkami v hitrostnem zbijanju, izredno pomembne točke pa sta v naslednjih nastopih vknjižila še Matija Povh in Gašper Kraševec. Škofjeločane je v igri za naslov ohranil Damjan Sofronievski, a so bili serijski prvaki po štafetnem zbijanju v sila težavnem položaju, saj sta Gašper Povh in Klemen Sosič v štafetnem zbijanju povišala na 13:5. Pot do naslova pa kljub visoki prednosti ni bila lahka, saj so Gorenjci zaigrali na vse ali nič. Odločilna poteza je uspela Matiji Povhu v zadnjem obratu igri posameznikov s štirimi približanimi kroglami za veliko slavje Sežancev.

FINALE

28-06-2020
14:00

Vse tri tekme si lahko ogledate na Youtube kanalu Hegy TV

G-Translate »