V pričakovanju evropskega prvenstva

image_print

Ženska evropska prvenstva zaenkrat še nimajo prav bogate zgodovine, saj je bilo prvo evropsko prvenstvo na sporedu šele leta 2011. Prvi gostitelj prvenstva stare celine je bila BŠD Rogaška Slatina skupaj z Balinarsko Zvezo Slovenije. Tekmovanja se je udeležilo 11 evropskih reprezentanc, ki so se za evropski naslov pomerile v petih disciplinah. Na sporedu namreč ni bilo igre dvojic. Prireditelj se je izjemno potrudil in tekmovanje izpeljal z odliko, ljubitelji balinanja pa ste lahko dogajanje v balinarski dvorani Balinček spremljali tudi preko premiernega spletnega prenosa v živo.

Slovenska ženska balinarska reprezentanca je dosegla lep uspeh, dekleta so osvojila štiri kolajne, v natančnemu zbijanju pa je debitantka Ana Vorih (danes poročena Pevec) osvojila naslov evropske prvakinje. Ostale tri medalje so bile bronastega leska, Tadeja Sodec v igri bližanja in zbijanja v krog, Nina Novak v hitrostnemu zbijanju ter obe skupaj v štafeti.

Dve leti kasneje je evropsko prvenstvo gostila Komiža, na hrvaškemu otoku Vis. Tudi takrat je bilo na sporedu le pet disciplin, tokrat je bila iz programa tekmovanja izpuščena igra bližanja in zbijanja v krog. Slovenke so osvojile manj kolajn kot v Rogaški Slatini, prvo ime v našem taboru pa je bila zagotovo Tadeja Sodec (danes poročena Petrič). Najboljša slovenska balinarka vseh časov je osvojila naslov evropske prvakinje v posamični igro klasično in skupaj z Nino Novak bron v igri dvojic.

Tretje evropsko prvenstvo je bilo na sporedu leta 2015 v klasičnem italijanskem balinarskem prizorišču Saluzzu, na sporedu pa je bilo vseh šest disciplin. Pred prvenstvom je prišlo do zamenjave slovenskega selektorja, dotedanjega stratega Milana Bozovičarja je zamenjal Jure Rijavec. Dekleta so bila potem, ko so leto poprej na svetovnemu prvenstvu ostala praznih rok , pod nekoliko večjem pritiskom, a so tokrat kljub temu svojo nalogo dobro opravile. Osvojile so novi dve kolajni za slovensko balinanje, debitantka Sara Jenčič je postala srebrna v igri bližanja in zbijanja v krog medtem ko je svojo prvo kolajno osvojila tudi izkušenejša Denis Vidmar in sicer bron v posamični igri klasično.

Tudi četrto evropsko prvenstvo je bilo odigrano v Saluzzu, slovensko žensko reprezentanco pa je tokrat prvič na velikih tekmovanjih vodil Miha Sodec. Dekleta so izboljšala rezultat iz Rogaške Slatine, osvojila so štiri kolajne od tega eno zlato, dve srebrni in eno bronasto. Evropska prvakinja v posamični igri klasično je postala Polona Zule, uspeh izpred dveh let je ponovila Sara Jenčič v igri bližanja in zbijanja v krog, Nina Volčina je bila poražena v finalu hitrostnega zbijanja, skupaj z Ano Vorih pa sta osvojili bron v štafeti. Tudi tokrat je bilo na sporedu vseh šest disciplin.

Lani bi moralo biti na sporedu 5. evropsko prvenstvo, država organizatorka pa naj bi bila Francija. Žal je zaradi nesoglasij v odnosu Francoske balinarske Zveze in Mednarodne Balinarske Zveze prišlo do odpovedi organizacije in dekleta so ostala brez nastopa. Evropska balinarska zveza ni obupala in je organizacijo prvenstva zaupala Balinarski Zvezi Slovenije, ki bo prvenstvo stare celine izpeljala skupaj z BŠD Krim iz Ljubljane. Prvotni termin v začetku meseca maja letos je zaradi izbruha korona virusa COVID 19 padel v vodo, usoda prvenstva pa bo bržkone znana šele konec meseca septembra.

Kot zanimivost naj navedem da je Ljubljana deset let nazaj gostila 5. žensko evropsko prvenstvo v petanki, ki je sorodna disciplina balinanju, letos, torej po desetih letih, pa naj bi se v Ljubljani na 5. ženskem prvenstvu zbrale najboljše evropske balinarke.

Prvo ime dosedanjih evropskih prvenstev je zagotovo Francozinja Barbara Barthet, ki se lahko pohvali s kar osmimi naslovi evropske prvakinje, štiri je osvojila v hitrostnemu zbijanju, ostale štiri pa v štafetnemu zbijanju, trikrat z Melanie Fabry, nazadnje pa z Dorine Amar. S tremi naslovi evropske prvakinje se lahko pohvali tudi Italijanka Caterina Venturini.

rog 7
rog 11
rog 17
rog 20
rog 18
rog 13
rog 19
rog 12
rog 16
rog 15
rog 6
rog 10
rog 14
rog 5
rog 9
rog 8
rog 4
rog 3
rog 2
rog 1
rog 0
Dušan Butinar, sekretar v odhodu in novinar RTV Slovenije Zdenko Fajdiga

EVROPSKE PRVAKINJE

NATANČNO ZBIJANJE
1 2011 Rogaška Slatina VORIH Ana (SLO)
2 2013 Komiža LILLE Melanie (FRA)
3 2015 Saluzzo VENTURINI Caterina (ITA)
4 2017 Saluzzo VENTURINI Caterina (ITA)
HITROSTNO ZBIJANJE
1 2011 Rogaška Slatina BARTHET Barbara (FRA)
2 2013 Komiža BARTHET Barbara (FRA)
3 2015 Saluzzo BARTHET Barbara (FRA)
4 2017 Saluzzo BARTHET Barbara (FRA)
POSAMEZNO KLASIČNO
1 2011 Rogaška Slatina MARTINAŠ Nives (HRV)
2 2013
Komiža SODEC Tadeja (SLO)
3 2015
Saluzzo VENTURINI Caterina (ITA)
4 2017
Saluzzo ZULE Polona (SLO)
  IGRA V KROG
1 2011
Rogaška Slatina MAUGIRON Valerie (FRA)
2 2015
Saluzzo ZURINI Barbara (ITA)
3 2017
Saluzzo TRAVERSA Serena (ITA)
  DVOJICE
1 2013
Komiža ANTONJAK Nataša – SAJIĆ Ivana (SRB)
2 2015
Saluzzo AMAR Dorine – MARIE Suzy (FRA)
3 2017
Saluzzo JELOVICA Nives – GRUBIŠA Tanja (HRV)
  ŠTAFETA
1 2011
Rogaška Slatina BARTHET Barbara – FABRY Melanie (FRA)
2 2013
Komiža BARTHET Barbara – FABRY Melanie (FRA)
3 2015
Saluzzo BARTHET Barbara – FABRY Melanie (FRA)
4 2017
Saluzzo BARTHET Barbara – AMAR Dorine (FRA)

 

Previous post Petankarska simfonija v Ljubljani
Next post Mengeš in Košana na vrhu lestvice
G-Translate »