Petankarska simfonija v Ljubljani

image_print

Letos mineva deset let odkar je slovenska prestolnica gostila doslej največji petankarski dogodek pri nas.  Ob tej obletnici je morda prav, da se na kratko spomnimo izjemne prireditve, ki je še nekaj časa odmevala po petankarski evropi.

Leta 2009  smo na prvem članskem evropskem prvenstvu pogumno vložili kandidaturo za organizacijo evropskega prvenstva za ženske v letu 2010 in ta je bila na kongresu Evropske petankarske zveze v Nici v konkurenci z Nizozemsko in Turčijo soglasno sprejeta. V hokejski dvorani Zalog je na petem evropskem prvenstvu za ženske nastopilo 31 reprezentanc iz 30 držav, Slovenija je imela namreč kot gostitelj pravico nastopanja z dvema ekipama. Žal sta se praktično tik pred prvenstvom nastopu pred domačo publiko odpovedali ključni igralki Darinka Kujavec in Tatjana Šeruga, ter tudi perspektivna Kaja Jamnik,  kar je na koncu »odneslo« tudi dotedanjega selektorja Mitjo Kebra. Vsled temu so dobile priložnost manj izkušene igralke, pravzaprav smo bili prisiljeni nastopiti s kar sedmimi  debitantkami, edina z nastopom za reprezentanco v mednarodni areni dotlej je bila le Mateja Kvartuh. Dres z državnim grbom so tako prvič  v kategoriji članic oblekle: Barbara Lemut, Laura Bračič, Mojca Herbst, Nataša Novak, Tatjana Krušič in Nataša Zupanc in Kaja Kvartuh. Vodila sta jih  Anton Trobec in Zoran Kilibarda.  Rezultatsko smo se morali sicer zadovoljiti s tretjim mestom v pokalu narodov, smo bili pa lahko toliko bolj zadovoljni z izvedbo prvenstva, ki je bila brez lažne skromnosti brezhibna. Nastanitev v Hotelu M, sprejem pri ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću, kongres CEP v mestni hiši na kateremu je bil Ljubo Živkovič izvoljen v izvršni odbor CEP, predsedniška večerja na barki, ki je plula po reki Ljubljanici in na koncu pristala v odlični atmosferi starega mestnega jedra ter odlična prehrana na samemu prizorišu v Zalogu so momenti, ki so dali dodano vrednost temu največjemu petankarskemu dogodku pri nas. To so nam priznali tudi vsi veljaki na zaključni gala večerji v Hotelu Lev. Častni pokrovitelj prvenstva je bil župan Zoran Janković, predsednik organizacijskega odbora je bil Ljubo Živković, njegovi ožji pomočniki pa še Urša Škof, Boštjan Hegler in Tatjana Krušič. Seveda gre zahvala tudi vsem sponzorjem ter prostovoljcem, brez katerih izvedba ne bi bila možna, vse od priprave prizorišča, redarstva in varovanja, prevažanja reprezentanc in ob koncu pospravljanja najete dvorane.

Mike Pegg, današnji predsednik CEP, je pred prvenstvom, takrat v vlogi predsednika sodniške komisije CEP, izpeljal izobraževanje in izpit za slovenske sodniške kandidate, ki ga je uspešno opravil le Hinko Prusnik. Prireditev v Ljubljani je obiskal tudi predsednik Svetovne petankarske federacije Claude Azema.

Evropsko prvenstvo v Ljubljani se je končalo v zvokih Marseljeze. V igri trojk je slavila Francija pred Dansko, Nemčijo in Španijo. V natančnemu zbijanju je slavila Francozinja Anqelique Papon (danes Colombet) pred Izraelko Sivan Siri,  Španko Yolando Matarranz in Čehinjo Lucie Venclovo.

Boštjan Hegler: “Bilo je kar nekaj zanimivih pripetljajev v času prvenstva. Od tega, da je celotna francoska reprezentanca ostala v dvigalu Hotela M in da jo je čakal avtobus medtem ko sem sam moral uporabiti vse svoje spretnosti, da zaradi zamude na sprejem pri županu prepričam protokol MOL, da vseeno počaka. Pa vse do tega, ko smo morali eni izmed tekmovalk, če se prav spomnim je bila ena izmed Izraelk, najti namestitev v bližini dvorane, ker ji je vera prepovedovala uporabo vsakršnih tehničnih sredstev. Po prvi noči smo jo na njeno željo preselili nazaj v Hotel M, baje da je jo bilo strah, še danes ne vem česa.”

ep 2010 13
ep 2010 15
ep 2010 14
ep 2010 12
ep 2010 11
EP Ljubljana 2010
EP Ljubljana 2010
EP Ljubljana 2010
EP Ljubljana 2010
EP Ljubljana 2010
EP Ljubljana 2010
EP Ljubljana 2010
EP Ljubljana 2010
EP Ljubljana 2010
EP Ljubljana 2010
Predsedniška večerja na barki po Ljubljanici
Previous post INTERVJU – Jure Kozjek
Next post V pričakovanju evropskega prvenstva
G-Translate »