Sredozemske igre šele leta 2022

image_pdfimage_print

Sredozemske igre so regionalno večšportno tekmovanje v olimpijskih in neolimpijskih športnih panogah. Na njih sodeluje 17 evropskih, dve azijski in pet afriških držav. Med njimi je tudi Slovenija in z njo tudi slovenski balinarji ter petankarji. Pobudnik Sredozemskih iger je bil turški doktor politike Mohamed Taher Pasha na poletnih olimpijskih igrah leta 1948 v Londonu. Osnovna ideja organizacije iger je bila, da bi igre postale simbol miru različnih kultur mediteranskega okolja. Nacionalni olimpijski komiteji držav Sredozemlja so idejo pozdravili, tako da so bile prve Sredozemske igre organizirane že leta 1951 v Aleksandriji v Egiptu. Igre se odtlej organizirajo vsake štiri leta, do leta 1991 so potekale leto pred Olimpijskimi igrami,  od leta 1991 pa se organizirajo eno leto po Olimpijadi.

Zadnje Sredozemske igre so bile z enoletno zamudo leta 2018 v španski Tarragoni. Prestavitvi je botrovalo gospodarska situacija v temu delu Španije tisti čas. Medtem ko slovenskih petankarjev ni bilo na prizorišču, pa so lep uspeh ponovno dosegli slovenski balinarji. Aleš Borčnik je po srebru iz Pescare leta 2009 in po bronu iz Mersina leta 2013 osvojil zlato kolajno v hitrostnemu zbijanju. Prvič je na Sredozemskih igrah nastopil Jure Kozjek, ki je osvojil srebro v natančnemu zbijanju. Dekleti Nina Volčina in Laura Škoberne sta na žalost ostali praznih rok.

Usodo Tarragone bo očitno delil tudi alžirski Oran. Alžirski minister za mladino in šport Sid Ali Khaldi je namreč včeraj sporočil, da so organizatorji zaradi pandemije novega koronavirusa za leto dni preložili sredozemske igre v Oranu, z leta 2021 na 2022. Kot je dejal Ali Khaldi za francosko tiskovno agencijo AFP, sta odločitev o preložitvi skupaj dosegla alžirska vlada in mednarodni odbor za sredozemske igre (CIJM). Devetnajsta izvedba tega tekmovanja je bila prestavljena vsled prestavitvi Olimpijskih iger v Tokiu na Japonskem na prihodnje leto, vse skupaj pa je posledica izburha koronavirusa, ki trenutno razsaja po vsem svetu.

G-Translate »