Dvajset let slovenske petanke

image_print

V času mrtvila, ki ga je povročil korona virus in ko bi se pravzaprav morala pričeti nova petankarska sezona, je morda primeren čas za obuditev nekaterih lanskoletnih dogodkov. Pa začnimo z zaključkom lanske sezone, ko je Zveza društev petanke Slovenije obeležila dvajestletnico svojega delovanja. Dotedanji predsednik Dušan Gorše, ki je nekaj dni zatem odstopil,  je v uvodnem nagovoru povzel in in opisal ključne dogodke, ki so zaznamovali prvi dve desetletji. V nadaljevanju skupščine je podpredsednica Barbara Lemut podelila priznanja zaslužnim članom. Največje priznanje je prejel Janez Kobal, ki je bil začetnik petanke pri nas ter prvi predsednik ZDPS. Ob njegovi odsotnosti je veliko plaketo v njegovem imenu prevzel njegov vnuk Žiga Kobal. Plaketo za izjemne dosežke so prejeli člani slovenske članske reprezentance, ki so na letošnjem evropskem prvenstvu osvojili bronasto kolajno v igri trojk. Vodil jih je selektor Klemen Podgoršek, ob kapetanu Gregorju Severju pa so nastopili še Gregor Oprešnik, Žan Rode in Matevž Dovžan.

Podeljena so bila tudi priznanja zaslužnim članom, ki so od samega začetka s svojim trudom pripomogli boljšemu delovanju Zveze. Za dolgoletno delo v organih ZDPS so male plakete prejeli Jože Skrbinek, Vinko Kvartuh, Srečko Španič, Sebastjan Kokalj, Matej Kršinar in Boštjan Hegler. Mitja Keber in Dragan Antonijević sta prejela priznanje za dolgoletno vodenje mladinske in ženske reprezentance, Ljubo Živković za izvedbo ženskega evropskega prvenstva v Ljubljani leta 2010, Milan Puh pa za dolgoletno oblikovanje revije “Petanka”. Za širitev petanke na Koroškem je prejel priznanje Branko Vinšek, Jožef Dobaj je bil najbolj zaslužen za prepoznavnost petanke na Štajerskem, Darc Erdeljc pa za preboj na Dolenjsko. Priznanje za dosežek v evropskemu klubskemu pokalu, četrto mesto leta 2006, so prejeli Hribovci, plaketo pa je v njihovem imenu prevzel vodja ekipe Franci Rode. V preteklosti so že prejeli plakete in priznanja Laura Bračič za delo z mladimi, Janez Bizjak za prispevek pri razvoju petanke v Sloveniji, Kaja Jamnik za prvo osvojeno slovensko kolajno in Deni Poljak za fair-play.

Gregor Sever in Gregor Oprešnik sta v majici z državnim grbom osvojila kolajno na največjih tekmovanjih tako v balinanju kakor tudi v petanki

Pozornosti so bili deležni tudi Andrej Torkar, ki je kot predsednik BŠD Fužine skupaj s Kobalovim Balinčkom leta 1999 omogočil ustanovitev Zveze društev petanke Slovenije, Danilo Gril , predsednik ŠD Zarja, ki je Zvezi ponudil streho nad glavo in Primož Marinko, predsednik Balinarske Zveze Slovenije, preko katere je ZDPS posredno tudi član Olimpijskega komiteja.

Po desetih letih je bila ponovno natisnjena tudi revija “Petanka”, v kateri lahko preberemo povzetek minulih dvajsetih let. Lahko rečemo, da je v njej zajeta večina ključnih dogodkov, ki so nas zaznamovali, istočasno pa nam revija daje obvezo, da bomo v bodoče še bolj natančno beležili dogajanje v petankarski karavani. Revijo je skupaj z darilcem, magnetkom ZDPS, preko svojega predstavnika v svojemu klubu prejel vsak registrirani član ZDPS.

Po končani slavnostni ceremoniji so se v zelo prijetnem vzdušju vsi prisotni predali druženju v klubskih prostorih ŠD Zarje ter obujali lepe spomine ob ogledu fotografij, ki so se vrtele preko diaprojektorja. Po dolgem času je bilo zaznati pozitivno energijo med nami, le-to pa bo potrebno v prihodnje kar se da dobro izkoristiti za dosego skupnih ciljev.

Janez Kobal in Boštjan Hegler sta doslej edina, ki sta prejela priznanje za delo tako pri BZS kakor tudi pri ZDPS

Kot sem že uvodoma zapisal je dotedanji predsednik odstopil, njegovo mesto pa je na januarski skupščini zasedel Srečko Španič. V organih Zveze ni prišlo do bistvenih sprememb, opravljena je bila tudi registracija društev. Novem vodstvu glede na trenutno situacijo v Evropi ne preostane drugega kot da počaka na umiritev stanja, šele potem pa bo na vrsto prišla korekcija tekmovalnega koledarja. Tudi sam sem se na povabilo novega predsednika odzval in po desetih letih ponovno prevzel urejanje uradne spletne strani ZDPS z namenom, da se obveščanje vrne na nivo, kot smo ga že imeli.

Previous post Bahia Blanca za vedno v mojem srcu
Next post INTERVJU – Davor Janžič
G-Translate »