GTranslate  

slenfrdeit
   

HEGY TV (LIVE)  

07 Dec 2019
14:45 -
Marjetica Koper - Krim
14 Dec 2019
14:45 -
Postojnska jama - Marjetica Koper
21 Dec 2019
14:45 -
Aikea Antena - Skala
   
worldchamp
   

BALINANJE  

07 Dec 2019
Prva HBL
07 Dec 2019
Serie A
07 Dec 2019
Super liga
14 Dec 2019
Elite 1
14 Dec 2019
Prva HBL
14 Dec 2019
Serie A
14 Dec 2019
Super liga
21 Dec 2019
Super liga
04 Jan 2020
Elite 1
   

PETANKA  

   
   

Statistika obiskov

Slovenia 79.8%Slovenia
United States 11.2%United States
Croatia 5.4%Croatia
Ireland 0.5%Ireland
France 0.3%France

Danes: 44
Včeraj: 67
Ta teden: 591
Prejšnji teden: 766
Ta mesec: 872
Prejšnji mesec: 5090
Skupaj: 73586

Letošnje svetovno prvenstvo lahko morda označimo kot prelomnico v svetovnemu balinanju. Tekmovanja se je udeležilo 21 držav, ki so se morale nanj kvalificirati na kontinentalnih prvenstvih. Gostitelj je smel nastopiti v vseh šestih disciplinah medtem ko ima Evropa sedem mest v vsaki disciplini. Slovenija, Hrvaška, Italija in Francija so si kot edine reprezentance stare celine, poleg gostiteljice Turčije izborile kompletno kvoto. Ne glede na to, da je francoska reprezentanca bojkotirala tekmovanje, se je razmerje moči zelo porazdelilo. Morda je temu pripomogla tudi sprememba sistema tekmovanja, še posebej v tehničnih disciplinah, zagotovo pa je bil opažen napredek neevropskih reprezentanc. Tako je na primer Libijec Haytham Mahmoud Fayad v predtekmovanju izločil aktualnega evropskega prvaka v igri bližanja in zbijanja v krog Emanuela Bruzzoneja, Argentinec Lucas Hecker je v četrtfinalu hitrostnega zbijanja izločil slovenskega šampiona Aleša Borčnika, v igri dvojic pa se do polfinala ni uspelo prebiti nikomur od velike trojke. V šestih disciplinah smo dobili svetovne prvake iz petih držav. Po številu kolajn so bili sicer najuspešnejši Argentinci, odigrali so štiri finala, po žlahtnosti pa je osemletno prevlado Slovenije prekinila reprezentanca Hrvaške. Kolajne je osvojilo 11 držav, Slovenija pa z eno zlato ter dvema srebrnima zaseda tretje mesto. Seveda ne moremo govoriti o presežku ampak tudi o neuspehu ne.

 

Aleš Borčnik in Anže Petrič - svetovna prvaka v štafeti (Foto: BZS)


Zadnji tekmovalni dan se je pričel s tremi polfinali. Najprej so se polfinala lotile dvojice, ki so izočasno razigravale za 5. mesto. V slednjem sta se Kozjek in Janžič pomerila z dvojico Italije in jo premagala z rezultatom 10:9. V polfinalu te discipline sta slavila izjemna Argentinca, ter Monačana. Drugi polfinale na sporedu je bil bolj zanimiv za slovenske ljubitelje balinanja. V natančnemu zbijanju je nastopil Davor Janžič, ki je z odličnim nastopom in 25 točkami premagal Srba Miloša Milakovića ter se uvrstil v veliki finale. Matteo Mana je izločil Čileanca Galveza. V tretjem polfinalu so nastopili hitrostni zbijalci, naše oči pa so bile uperjene v Daniela Samso. Tudi on je klonil v boju z Borčnikovim krvnikom Argentincem Lucasom Heckerjem, v drugem obračunu pa je Hrvat Darijan Živolič z odličnim rezultatom 46 točk odpravil Italijana Maura Roggera.


DVOJICE - POLFINALE

 • Maroko (El Guamouss/El Majdaoui) - Argentina (Apez/Pretto) 1:13
 • Srbija (Milaković/Butorac) - Monako (Laugier/Garcia) 3:6

NATANČNO ZBIJANJE - POLFINALE

 • Miloš Milaković (SRB) - Davor Janžič (SLO) 13:25
 • Matteo Mana (ITA) - Rodolfo Galvez (CHI) 19:6

HITROSTNO ZBIJANJE - POLFINALE

 • Lucas Hecker (ARG) - Daniel Samsa (AUS) 40:30
 • Darijan Živolić (HRV) - Mauro Roggero (ITA) 46:38

Po kosilu so prišli na spored še vsi finalni obračuni, Slovenci pa smo bili udeleženi v treh. Tudi tokrat je Davor Janžič v natančnemu zbijanju pričel odločno, ter si nabral nekaj malega prednosti. Matteo Mana se ni predajal, vztrajal je in v osmi poziciji je Janžiča tudi prehitel. Davor, branilec naslova, je v zadnjemu delu še držal korak, po zgrešenemu balinu za 5 točk pa je bil dvoboj odločen. Po letu 1999, ko je Fabio Mandola v Lyonu osvojil prvo mesto v tej disciplini, ima Italija ponovno svojega tekmovalca na svetovnemu tronu.

Sledil je nastop finalistov v igri bližanja in zbijanja v krog ter v igri posamezno klasično. Dejan Tonejc in Nicolas Pretto sta pričela izjemno. V prvem obratu sta si oba privoščila po eno napako. V drugemu obratu je edino napako Argentinca slovenski kapetan kaznoval in povedel za dve točki. A Pretto se ni predajal, igral vse bolj zanesljivo medtem ko je Slovenec sem ter tja grešil. Kljub temu je bil rezultat po petih obratih poravnan na 16. V nadaljevanju dvoboja Dejan dvakrat zapored pri bližanju ni uspel osvojiti točke kar je Argentinec s pridom izkoristil in povedel z dvema točkama prednosti. Do konca je odigral brez napake in zasluženo osvojil prvo kolajno in z njo tudi prvi naslov za Argentino v tej disciplini. Tonejc pa je bil po dveh zaporednih naslovih še drugič zapored poražen v finalu svetovnega prvenstva. V "klasiki" je branilcu naslova, Argentincu Guillermu Montemerlu je nasproti stal Marin Ćubela. Debitant v hrvaški izbrani vrsti je vodil tekom vsega dvoboja, na koncu se je sicer Argentinec ujel a mu je za kaj več zmanjkalo časa. Kot zanimivost naj navedem da je to prva zlata kolajna za Hrvaško na svetovnih prvenstvih v tej disciplini.

Zadnji slovenski nastop na temu svetovnemu prvenstvu je pripadel štafeti. Anže Petrič in Aleš Borčnik sta se že včeraj uspela uvrstiti v veliki finale svetovnega prvenstva, drugič v njuni balinarski karieri. Nasproti sta jima stala stara znanca Mauro Roggero in Emanuel Ferrero, s katerima sta se Slovenca pomerila v finalu evropskega prvenstva v Pazinu leta 2012. Takrat sta bila presenetljivo boljša Italijana, čeprav sta takrat naša dva reprezentanta veljala za favorita. Tokrat sta Anže in Aleš pričela silovito medtem ko sta tekmeca kaj hitro prvič zgrešila. V hudem tempu se je Italijanoma še nekajkrat zatresla roka, slovenski cunami pa je naredil le en kiks, dvoboj pa končal z izjemnim izidom - 60 točk. Po letu 2011, ko smo v Feltrah prav tako gledali slovensko italijanski obračun v finalu svetovnega prvenstva, je to druga lovorika za Slovenijo v tej disciplini. Italijani, ki imajo v žepu lanski evropski naslov, pa bodo na svoj prvi svetovni naslov morali počakati naslednji dve leti.

V kraljevski disciplini, v igri dvojic, sta tokrat nastopili reprezentanca Argentine in Monaka. Argentina prvič, Monako pa po letu 1997 drugič. Nicolas Pretto in Pablo Apez finala nista začela tako silovito kot četrtfinale in polfinale, celo nasprotno, Nicolas Laugier in Andy Garcia sta imela pobudo na terenu od samega začetka, počasi in strpno sta prišla celo do vodstva za tri točke. Čas se je počasi iztekal in reprezentantoma Monaka je v enemu izmed zadnjih obratov padla koncentracija tako da sta dopustila nasprotniku vknjižiti tri točke in s tem izenačenje. V predzadnjem obratu sta Argentinca povedla za točko potem pa se je pričela drama. Čas je potekel, balinček je bil vržen tik za prvo črto, po nekaj bližanih kroglah se je zanesljivi Pretto odločil za zbijanje balina, kar bi pomenilo tudi končno zmago. Balina je zadel, a ta na Argentinčevo žalost ni zapustil igralnega polja, ampak je odskočil na zadnjo linijo tik ob desni avt liniji. Garcia je punt prevzel, Apez je bil z zadnjo kroglo občutno prekratek, Laugier pa je dobil možnost da dvoboj zaključi z zadnjo kroglo. Žal se je krogla prepozno zaustavila in Argentinca sta si lahko oddahnila. Sledil je dodatni obrat v kateremu sta Pretto in Apez potrebovala vseh šest krogel da sta prevzela polmeterski punt. Laugier je izkoristi prvo "match" kroglo od petih in prvi naslov za Monako je bil osvojen. Kot zanimovst naj dodam, da igra dvojic na svetovnemu prvenstvu šteja za "Pokal princa Monaka", letos je bila namreč to že 38. izvedba.

Zadnje dejanje velikih tekmovanj je bilo tudi tokrat finale v hitrostnemu zbijanju. V velikem finalu sta nastopila Darijan Živolić in Argentinec Lucas Hecker. Slednjemu je bila pot do finala po zmagi nad Borčnikom jasno odprta medtem ko je moral Hrvat v polfinalu premagati Maura Roggera. Živolić ni nič prepustil naključju, Hecker pa ni več uspel ponoviti dveh imenitnih nastopov in slavje v hrvaškem taboru se je pričelo. Darijan Živolić je Hrvaški prinesel drugo letošnjo lovoriko, uspel je osvojiti to, kar v treh poizkusih ni uspelo Leu Brniću. Poleg tega je to šele druga lovorika za naše vzhodne sosede v tej disciplini na svetovnih prvenstvih, leta 1995 je v kanadskemu Hamiltonu kot prvi slavil Valter Ivančić.


NATANČNO ZBIJANJE - FINALE

 • Davor Janžič (SLO) - Matteo Mana (ITA) 18:23

POSAMEZNO KLASIČNO - FINALE

 • Guillermo Montemerlo (ARG) - Marin Ćubela (CRO) 8:11

IGRA V KROG - FINALE

 • Nicolas Pretto (ARG) - Dejan Tonejc (SLO) 29:26

ŠTAFETA - FINALE

 • Italija (Roggero/Ferrero) - Slovenija (Borčnik/Petrič) 55:60

DVOJICE - FINALE

 • Argentina (Apez/Pretto) - Monako (Laugier/Garcia) 7:8

HITROSTNO ZBIJANJE - FINALE

 • Lucas Hecker (ARG) - Darijan Živolić (HRV) 35:41

V slovenski odpravi je poleg petih igralcev in selektorja Antona Kosarja še predsednik BZS Primož Marinko, mednarodni sodnik Bojan Selan, maser Rok Mihič in informator Tedy Grbec. Po odstopu Sandija Kofola iz mesta člana izvršnega odbora FIB je letošnji kongres potrdil zamenjavo zanj, za to funkcijo je bil izbran in potrjen Primož Marinko. Reprezentanca se vrača v domovino v nedeljo zvečer, ob približno 19.00 uri bo letalo iz Turčije pristalo na ljubljanskemu letališču Jožeta Pučnika.

Kar se tiče same organizacije prvenstva bodo povedali kaj več člani naše delegacije ob prihodu domov, sam pa lahko pokomentiram spremljanje prvenstva iz domačega naslonjača. V vodenje tekmovanja se ne bom spuščal, nedopustno se mi pa zdi, da se na največjem tekmovanju, v četrtfinalu natančnega zbijanja zgodi taka napaka, ko se mora že pričeto tekmovanje zaustaviti in nato ta začetek ponoviti. O informiranju ne bom zgubljal besed, kratko rečeno katastrofa. Na spletnih straneh FIB brez objav rezultatov, na facebook strani FIB samo nekaj utrinkov, posredovanje grafikonov po elektronski pošti samo prvi dan, ob koncu tekmovalnega dne rezultati nedostopni niti tamkajšnjim prisotnim. Da ne govorim o natančnosti pri zapisovanju priimkov in imen, še dobro da imam svojo preverjeno bazo podatkov. Prireditelji so se po svoje trudili s spletnim prenosom, ki ni bil ravno najboljši, še manj po okusu večine, saj smo na spremljanje preko spleta navajeni malce drugače. Ampak ne gre jim zameriti, svoje neznanje so priznali tudi sami, je bilo pa iz dneva v dan bolje. Kljub vsem navedenim težavam pa je informativna ekipa doma svoje delo ob podpori informatorja na prizorišču oddelala kvalitetno in predvsem ažurno.


Osvojene kolajne po državah

 

 Slovenska balinarska reprezentanca ostaja v svetovnemu vrhu (foto BZS)

   

SUPER LIGA  

Team
Points
1 AGROCHEM HRAST 10
2 TRATA 8
3 KRIM 8
4 POSTOJNSKA JAMA 7
5 ZABIČE 7
6 SKALA 7
7 ILIRSKA BISTRICA 6
8 AIKEA ANTENA 4
9 MARJETICA KOPER 3
10 KOŠANA 0
   

PRVA LIGA  

Team
Points
1 VELENJE 17
2 PLANINA KRANJ 13
3 LOGATEC 13
4 SLOGA 11
5 ČIRČE VAN-DEN 10
6 ORLEK ORO MET 8
7 CESTA 5
8 CENTER KRANJ 5
9 JADRAN IZOLA 4
10 GRADNA GIK 4
   

SERIE A  

Team
Points
1 LA PEROSINA 8
2 B.R.B. IVREA 8
3 NOVENTA 8
4 BORGONESE 6
5 GAGLIANICO 4
6 PONTESE 4
7 FERRIERA 2
8 ROSTA 0
   

PRVA HBL  

Team
Points
1 VARGON 15
2 PULA 12
3 ZRINJEVAC 9
4 SOKOL ORBICO 9
5 BISTON BRELA 9
6 PAZIN 9
7 ISTRA POREČ 6
8 METKOVIĆ 3
9 PRIMOŠTEN 3
10 MARINIĆI 0
   

ELITE 1  

Play off

Team
Points
1 SAINT VULBAS 3
2 CRO LYON 3
3 FONTAINE 0
4 BALARUC LES BAINS 0

Play out

Team
Points
1 MONTELIMAR 3
2 ROMANS 3
3 AIX LES BAINS 1
4 GAP 0
   
Real time web analytics, Heat map tracking
© Hegy TV